DAI LI
 
Gabriela Fratila
daili_love@yahoo.com
0721.809.156 / 0766.311.076

 

interviu   
certificate
astrologie
terapii
feng shui
cursuri reiki
oceanic
consiliere
helaria
Starea de sanatate
Terapia Florala BACH
Fitoterapie
ADN

 

 

TERAPII - Fitoterapie

Terapie cu ajutorul substantelor active biosintetizate de celula vegetala

Dumnezeu a ingaduit sa traim, in tara noastra, langa aproximativ 900 de specii de plante cunoscute ca avand proprietati terapeutice datorita substantelor active continute: flavonoizi, taninuri, derivati antracenici, uleiuri volatile, mucilagii, glicozide, saponozide, alcaloizi, vitamine, saruri minerale, etc..

Plantele stau la baza diferitelor medicamente alopate iar utilizarea fitoterapiei nu exclude tratamentul chimioterapic, care poate fi foarte util in cazuri grave sau urgente.

Plantele sustin vindecarea, pregatesc terenul pentru produse de sinteza, potentand si favorizand efectul lor si ajuta la anihilarea efectelor toxice rezultate in urma acumularii unor compusi chimici dupa tratamente indelungate.

Substantele active sunt prezente in diverse organe ale plantelor sau in toata planta ,in cantitati diferite in diferite perioade ale anului – de aceea este foarte important sa se cunoasca bine organele plantei cu proprietati terapeutice si modul de recoltare optim.

In plus aceeasi planta culeasa din diferite zone are valoare energetica si terapeutica diferita – ar fi de dorit sa folosim plantele din zona in care traim.

Ramuri ale fitoterapiei:

Aromoterapiautilizeaza uleiuri esentiale obtinute din plante aromatice

Gemoterapia foloseste elementele tinere ale plantelor: muguri, radice

Fitocosmetica foloseste princiiple active ale plantelor pentru intretinerea si infrumusetarea epidermei, conservand astfel tineretea

Recoltarea plantelor cu proprietati terapeutice trebuie facuta la momente optime din an si chiar din zi, din zone curate energetic si ecologic, in conditii curate, in general pe timp uscat, in perioada de Luna Plina sau cel putin pe Luna in crestere, cu atentionarea expresa asupra curateniei fizice si spirituale a persoanei care recolteaza si cerinta de a permite regenerarea plantei pe locul ei de cultura.

Mugurii se culeg in majoritate inainte de desmugurire cu exceptia coniferelor la care se culeg la inceputul cresterii lasatarilor, lasand intacta treimea superioara dinspre varful ramurilor.

Scoarta se recolteaza dupa pornirea in vegetati, de pe ramuri secundare.
Partea aeriana (Herba ) se recolteaza cand 2/3 din flori sunt deschise, in general prin taiere pana la partea lignificata.
Frunzele se recolteaza inaintea si in timpul infloririi, lasand intact 1/3 din ramuri spre varf, sau se culeg frunza cu frunza.
Florile se culeg cateva in faza de boboc si marea majoritate la inflorire.
Fructele si semintele se recolteaza la maturitate deplina, in zori sau noaptea.
Radacini, rizomi, bulbi, tuberculi se recolteaza la repaus vegetativ, primavara devreme sau toamna tarziu.
Uscare: in locuri bine aerisite, la soare pentru fructe si radacini si la umbra pentru restul partilor de plante.
Pastrare: in pungi sau saci de hartie, carton sau recipiente de sticla cu capac, pentru maxim 1-3 ani de la recoltare. 

Modalitati de administrare :

INTERN

-solutii apoase :

Infuzia, Decoct, Macerat la rece, Sirop

-solutii hidroalcoolice :

Tincturi, Vinuri medicinale, Cidruri, Pulberi liofilizate, Extracte, Ceaiuri « instant »

EXTERN

-uleiuri medicinale, cataplasme, bai de plante

Oteturi aromatice, Inhalatiile, Gargarisime, Unguente

Exemple de afectiuni care se pot trata fitoterapeutic :

Afectiuni ale segmentului buco-faringian: gingivite, paradontoza, stomatite, afte, amigdalite

Afectiuni ale segmentului gastro-intestinal: anorexie, greata, voma, hipoaciditate, anaciditate, gastrita hipoacida, gastrita hiperacida, ulcer, enterite, enterocolite, dizenterie, metorism, dureri abdominale, colici, constipatie, hemiltiaza –paraziti intestinali.

Afectiuni ale segmentului hepato-biliar: hepatite, insuficienta hepatica, litiaza biliara, dischinezie biliara, pancreatita.

Afectiuni cardio-vasculare si circulatorii: tulburari de ritm cardiac pe fond nervos, hemoragii, hemoroizi, ulcer varicos, flebite, insuficienta cardica si circulatorie, hiper si hipo tensiune arteriala, tahicardie, arteromatoza si arteroscleroza cardio-vasculara, anghina pectorala.

Afectiuni respiratorii: guturai, gripa, bronsite, tuse, expectoratie, astm bronsic, enfizem pulmonar,silicoza, pneumonia, tuberculoza.

Afectiuni ale aparatului urinar: nefrite, cistite, pielite, uretrite, litiaza si colica renala, retentie azotata, enurezis.

Afectiuni metabolice si boli de nutritie: rahitism, diabet zaharat, obezitate, celulita, guta.

Afectiuni dermatologice: acnee, eczema, infectii, arsuri, degeraturi, contuzii, verucoza-negi.

Boli tumorale

Afectiuni nervoase: insomnii si emotivitate crescuta, cefalee, migrene, nevralgii, nevrite, stres, depresie, anxietate, neurastenie, nevroza.

Web design Romania